Stereo, herinneringen, en autobrand..

Stereo, herinneringen, en autobrand..

Vorige week werd ik gebeld door mijn tante Jolanda..
Mijn oom Ton is een paar weken geleden overleden en aangezien ik vooral als kind en tiener enorm vaak met hem optrok en enorm naar hem op keek, was dat best even een shock.
Ik heb de luxe van 2 vrij jonge ooms, en daar keek ik altijd enorm naar op want wat mijn ooms deden was in mijn ogen altijd geweldig en gaaf !
Ze hadden bij mij alle 2 echt een helden status ..

Maar helaas is er nu dus 1 overleden, een gemis voor alle nabestaanden zoals iedere overledene, maar mooie herinneringen te over..
Jolanda vroeg me hoe het met me ging, iets wat ik even niet begreep want zij had veel meer aan haar hoofd dan ik, ze had immers haar man verloren en kon ik dat beter aan HAAR vragen.
we raakte in gesprek en ze vertelde mij dat ze nog wat apparatuur van mijn oom had en of ik daar interesse in had.
Ik voelde me vereerd en vertelde dat ik dat graag wilde hebben, en toen ze op had gehangen schoot ik in gedachte weer terug naar de jaren 80 toen ik rond de 16 was.

Op Goede vrijdag kwam Jolanda de spullen even brengen, ik liep naar de auto en trok de achterklep open.
Meteen zag ik dat het apparaat waar ik stiekem zo op hoopte, er bij stond !
We deden even een bakkie samen en kletsten nog even over mijn oom, en onszelf, want door omstandigheden hadden we elkaar al meen paar jaar niet gezien, o.a omdat ik 3 jaar in purmerend had gewoond.
We spraken meteen af om het contact weer op te bouwen en aangezien Jolanda een druk leven heeft ging ze weer op pad, ze moest nog een hoop dingen regelen.

Ik was voor ze kwam al lekker mijn huis extra aan het soppen omdat josje met pasen kwam logeren, maar hoewel ik nog een hoop moest doen besloot ik eerst even de apparatuur te bekijken en te testen..
Het apparaat waar ik zo blij mee was natuurlijk eerst..!
Het is een equalizer, met echo en een hoop extra opties, maar vooral hele mooie bewegende lichtjes. Ik heb een filmpje toegevoegd zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel..

Alle boekjes zaten er netjes bij en nadat ik het apparaat had aangesloten op mijn mengpaneel zodat ik de lichtjes kon testen bleek alles nog te werken.
in de boekjes zag ik dat mijn oom het apparaat samen met de rest van de nieuwe stereotoren in 1988 had gekocht.
Starend naar de lampjes kreeg ik een brok in mijn keel en herinnerde ik mij dat hij toen hij hem kocht nog bij zijn ouders woonde, en wij toendertijd nog iedere zondag alle 2 de opa’s en oma’s bezochten op zondag, dat was toen heel normaal..
Meestal kwam mijn oom dan net uit bed als wij er al waren en nadat hij had ontbeten ( altijd brood met gebakken ei )  vroeg hij of ik mee ging met hem om in de stad zijn vriendin ( jolanda ) op te halen.
Dat was altijd geweldig, ik mocht voorin zitten en uit de speakers kwam steevast muziek van de pet shop boys met een lekker flink volume ! iedere zondag was dat weer een feestje 😉
Maar dit keer vroeg hij eerst of ik zijn nieuwe stereoset wilde zien.
We gingen naar zijn zolderkamer en daar stond een enorme stereotoren in een zwart kastje.. pickup, equalizer, versterker, tuner , en casettedeck, zoals dat in de jaren 80 een beetje standaard was.
Hij zette de boel aan en liet me met een brede grijns die lichtjes zien..
Ik was verbluft en vond het geweldig !  eigenlijk vond ik het nog interessanter dan tv kijken, hahaha
Daarna gingen we mijn tante halen en ben ik nog vaak op zondag even gaan gluren naar die mooie lampjes.
En nu 29 jaar later heb ik dat mooie apparaat gekregen, als een soort erfenis.
en de Magie van de lampjes is voor mij nu eigenlijk alleen nog maar sterker geworden door zoveel mooie herinneringen.

De bijbehorende versterker werkt helaas niet meer helemaal lekker, maar aangezien ik lid ben van een facebook groep met fanatieke jaren 80 stereo verzamelaars kreeg ik al vrij snel berichten dat mensen hem heel voordelig voor me konden repareren.. allemaal niet commercieel ingestelde hobbyisten met liefde voor oude apparatuur, dus dat komt goed !

Een paar jaar later kocht ik mijn 1e versterker, van mijn krantenwijk-geld, ik mocht rond kerst met kaartjes langs de deuren van mijn wijk en van dat geld ging ik een versterker kopen.
bij “allwave” een winkel die al jaren niet meer bestaat, ik kwam daar als een kerstman binnen met mijn jaszakken vol zakjes met getelde muntjes, hahaha
De verkoper wilde het niet eens natellen en geloofde me op mijn woord, dat hoef je tegenwoordig ook niet meer te proberen volgens mij..
Verlopig had ie wisselgeld zat ! want pinnen bestond toen nog niet .
En in de loop van de jaren kocht ik er steeds wat apparatuur bij waardoor ik een hele stoere tienerkamer had in de jaren 90, ook daar zal ik een foto van plaatsen..
In de loop van de jaren ging die apparatuur langzaam kapot of werd vervangen, maar die 1e versterker was altijd mijn trots..
een paar maanden terug had ik het daar over met josje en liet haar de foto zien van mijn jaren 90 tienerkamer.
Oh zei ze.. ik heb ook nog een oude versterker staan, misschien heb je daar wat aan.
En dat bleek precies het zelfde type te zijn als mijn 1e versterker !
Dus zo samen met het apparaat van mijn oom heb ik 2 dingen waar ik vroeger helemaal gek van was weer terug.
Ik wordt er helemaal blij van !

Donderdag ochtend werd ik om 3 uur in de nacht wakker, mijn kamer was vreemd verlicht en nadat ik op de klok keek wist ik zeker dat het nog niet de zon kon zijn.
Er was weer eens een auto in brand gestoken hier in de straat , afgelopen jaar was het ook al 3 x gebeurd en tot nu toe was het redelijk rustig.
Dus pakte ik mijn mobieltje en filmde ik een stukje vanaf mijn balkon om op fb te zetten, beetje ramptoeristje spelen zeg maar.
ik stond op een flinke afstand en niemand is er herkenbaar op te zien, maar stiekem blijft zo’n brand best wel spectaculair, vooral als de banden ontploffen..
uiteraard stond het de volgende dag op de website www.district8.net , en toen ik daar in de zoekopdracht mijn naam in typte schrok ik stiekem wel van alle criminaliteit hier in de buurt (Linkje).
en toch woon ik hier prima 😉 al is al die schade wel sneu voor de slachtoffers natuurlijk.

Prettig weekend allemaal !

 

 

 

2 reacties

  1. Wat een super leuk verhaal! (Behalve het laatste stukje, wat erg triest is natuurlijk).
    Die stereo toren is zeer herkenbaar! Ik had er een soundmixer bij. Heb wat afgezongen en kon meerdere sporen met mijn eigen stem opnemen, wat ik dan ook deed haha!

    1. Author

      Hai Yvonne, ja nou ja aan zingen zal ik me niet zo snel wagen, het apparaat is waarschijnlijk niet bestand tegen mijn stem, hahaha prettig weekend en bedankt voor je commentaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *